"Iako smo različite vere...": Turčin otkrio po čemu smo isti, Srbi će da popadaju sa stolica kad čuju ovo! (VIDEO)
Junus Emre Dogan, Foto: Printscreen/ TikTok/ turcinusrbiji

ŠTA KAŽETE NA OVO?

"Iako smo različite vere...": Turčin otkrio po čemu smo isti, Srbi će da popadaju sa stolica kad čuju ovo! (VIDEO)

Junus se zbog ljubavi prema Srpkinji preselio u našu zemlju

Objavljeno:

Junus Emre Dogan, na društvenim mrežama poznat kao Turčin u Srbiji, nasmejao je mnoge video snimcima u kojima otkriva sličnosti u kulturi dva naroda - u jednom je ukazao na različita značenja istih reči koje koristimo, a u drugom čak 10 "zajedničkih" sujeverja.

Junus se zbog ljubavi prema Srpkinji preselio u našu zemlju, a priznaje da su ga značenja nekih reči šokirala kod Srba. Najviše zato što ih i u Turskoj koriste.

„Prva reč je ‘kajak’. Kada sam prvi put čuo šta to znači ovde, baš sam se iznenadio. Kod nas to znači skijanje. Tu je i ‘orman’. Kada mi je Milana rekla da kupimo ‘orman’, pomislio sam: ‘Molim?’ Zato što kod nas ‘orman’ znači šuma… Imamo reč, mislim da to svi znate, ‘baba’. Kod nas to znači otac“, krenuo je da nabraja.

Ovo ne izgovarajte u Turskoj

Na spisku se našao i „šiš ćevap“ (oni imaju „šiškebab“, ali to su potpuno različita jela), tu je i „hodža“, „tezga“… Ipak, neke reči bi mogle da izazovu ozbiljnije nesporazume.

„Reč ‘deli’ kod vas je ‘delija’, a kod nas to znači ‘lud’. I ovo je veliki znak pitanja — mnogo su me pitali šta znači ‘jok’. ‘Jok’ ima i na srpskom i na turskom, ali kod nas znači ‘nema’. Ne znači kao kod vas ‘ne’. Umesto ‘ne’, mi kažemo ‘hajr’… Za reč ‘sok’ neću ni da pričam šta znači, najbolje da vi ne kažete to u Turskoj“, našalio se on na kraju.

@turcinusrbiji Za reč “sok” necu ni da pricam sta znaci najbolje da vi ne kazete to u Turskoj😂🤣 🇹🇷 Videonun Türkçe meali😂: Sırpça ve Türkçe’de çok fazla ortak kelimelerimizin olduğu aşikar fakat bazı kelimeler aynı gibi gözükse de farklı anlamları olabiliyor. Kayak-Sırpça’da küçük sandal. Orman-Sırpça’da gardrop/dolap. Baba-Sırpça’da nine. Yok-Sırpça’da hayır. Zeytin-Sırpça’da ayçiçek yağı.(sanırım bu en ilginç olanı) Şiş kebap-Tamamen farklı bir kebap türü😂 Tezgah-Bizde aynı zamanda mutfak tezgahı olarak kullanılabilirken Sırpça’da manav/tezgahı gibi bir anlamı var. Deli kelimesiyle çok benzer Delija kelimesi ise bizdeki Delikanlı kelimesiyle benzer anlama sahip. #turcinusrbiji #sırbistandabirtürk #srbija #turska #sırbistan #balkan #belgrad #türkçe #sırpça ♬ original sound - Turcinusrbiji

„Iako smo različite vere, verujemo u ista sujeverja“

U drugom videu, Junus se pozabavio sujeverjem koje postoji i kod nas i u Turskoj. „Iako smo različite vere, verujemo u ista sujeverja“, primetio je i ukazao na 10 koja je čuo.

„Broj 1: Kucanje u drvo kako bi pobegli zli duhovi.

Broj 2: Prosipanje vode za nekim kada krene na put ili ispit donosi sreću.

Broj 3: Ne smemo preskočiti nekoga ko leži na podu jer se veruje da ta osoba neće rasti i biće niska.

Broj 4: Uzimanje noža iz ruke izaziva tuču; prvo treba ostaviti nož na stolu, a onda uzeti odatle.

Broj 5: Dlanovi kad nas svrbe — novac će doći, a nos kada svrbi — svađa će uslediti.

Broj 6: Otvaranje kišobrana u kući donosi nesreću, to ne sme da se radi.

Broj 7: Hodanje ispod merdevina (stepenica) donosi lošu sreću.

Broj 8: Čupanje za kosu kada vidiš crnu mačku.

Broj 9: Ne treba držati torbu na podu, jer se veruje da to privlači siromaštvo.

I na kraju, broj 10: Nemojte stajati ili ležati ispred vrata, jer će vas ubiti promaja“, rekao je on pa na kraju dodao da iz dana u dan tokom svog boravka u Beogradu shvata koliko smo zapravo svi slični.

@turcinusrbiji Dan za danom prolazi a ja sve vise shvatam koliko smo slicni… #turcinusrbiji #price #zanimljivosti #verovanja #turska #srbija ♬ original sound - Turcinusrbiji

Bonus video:

02:22

SUJEVERJE I NAJSTRAŠNIJA MESTA U SRBIJI?

(Espreso/ Nova/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.